top of page

ORGANITZANT EL NADAL

Estem a punt d'estrenar el desembre i segur que ja estàs pensant i organitzant tot el que comporten les festes nadalenques.  Desembre i gener  són uns mesos plens d'estres i il.lusió a parts iguals. Tantes festes seguides requereixen un mínim d'organització per evitar presses i nervis innecessaris. A més a més s'hi sumen els sopars d'empresa, els festivals nadalencs dels més petits i si et serveix de consol a mi també em coincideixen sants i aniversaris (6 en total!!). 

Els celíacs a més a més ,ens sorgeix el neguit que comporta anar a celebrar el nadal a casa d'un familiar, perquè esta clar que no tothom té la teoria ni la pràctica per la mà. Abans de començar a posar-te dels nervis, recorda que abans del teu diagnòstic tu tampoc sabies res de la celiaquia. A l'apartat articles tens un recull de consells amb el títol "Tinc un convidat celíac".

 

1.- Primer de tot parla amb la persona que ha de cuinar per a tu i dóna-li la informació necessària per evitar que et contamini. A l'apartat La celiaquia trobaràs  les pautes per evitar la contaminació creuada per assegurar-te que no se t'oblida res.

 

2.- Ajuda-la a pensar un menú on no hi hagi ingredients susceptibles de contenir gluten. D'aquesta manera evitaràs una part important de risc i a més a més no caldrà fer dues elaboracions (amb i sense gluten), ja que això sempre pot ocasionar equivocacions a l'hora de servir els plats. Amb això a més a més s'aconsegueix no fer distincions entre comensals i evitar els desafortunats comentaris de qui ignora la importància de la dieta sense gluten per a nosaltres.  Recorda que el típic brou de nadal acostuma a portar pilota, demana que no la posin o si més no, que no porti farina ni pa ratllat i que la carn picada sigui sense gluten (en el cas que la comprin envasada). Les especies moltes també són un punt important a comentar. No cal dir que la pasta de sopa també ha de ser específica per a nosaltres. 

3.- Si no és possible dur a terme el punt anterior, cal repassar quins ingredients s'utilitzaran per al teu plat. Comprova que siguin sense gluten i si cal facilita-li les marques que pot fer servir per al teu àpat.

4.- Quan a la taula hi ha plats amb gluten i sense gluten, és molt útil fer servir vaixelles de diferents colors o marcar amb un gomet els plats, de manera que el celíac identifiqui de quins plats pot menjar. 

5.- Sovint els familiars que no conviuen amb nosaltres, obliden que no poden tocar coses amb gluten i sense gluten indiscriminadament perquè les contaminen. Això és molt habitual en àpats on tots els plats són per anar picant, com un sopar de tapes o un aperitiu. Per evitar semblar el paranoic de torn o entrar en el ja conegut debat de "Vols dir que no exageres?...", pots optar per servir-te tu primer en el teu plat i així la resta de comensals no hauran d'estar pendents de perjudicar-te. 

6.- Si l'amfitrió té problemes per cuinar-te o bé no hi confies plenament, dóna-li l'opció de portar-te tu el teu menjar. Pots fer el mateix plat que tingui previst cuinar per a la resta de convidats i adaptar-te'l sense gluten, d'aquesta manera t'estalvies preocupacions.

7.- Portar el teu propi pa és una opció que l'amfitrió t'agrairà (i tu, també). Optar per marques que ens el venen amb la bossa apta per a forn és una manera eficaç de poder-lo menjar recent fornejat i evitar la contaminació creuada.

8.- Recorda-li que si ha d'utilitzar farina a la seva recepta, pot utilitzar maizena o farina d'arròs que trobarà fàcilment als supermercats. 

9.- Si el teu amfitrió vol fer unes postres amb gluten, tens l'opció de pastissets o postres congelats a molts supermercats i botigues o als obradors que trobaràs a l'apartat  establiments.

10.- Els torrons també han de ser sense gluten, és tan fàcil com comprar les marques que ho indiquen en els seu embolcall o si es volen artesans tens diferents botigues a l'apartat establiments.

A l'apartat receptes hi trobaràs un munt de plats per donar idees als teus familiars i amics quan hagin de cuinar per a tu. Moltes d'elles són ben senzilles i els estalviaràs mals de cap.

bottom of page