top of page

UN CAFÈ I UNA MAGDALENA, SI US PLAU

En el dia a dia dels celíacs, ens trobem en situacions on veiem que la nostra malaltia ens condiciona i ens obliga a ser previsibles. Però no sempre serveix aquesta previsió, perquè com qualsevol persona, també ens trobem en situacions que no esperàvem. Per exemple, anem a fer unes gestions i pensem que a l’hora d’esmorzar ja haurem tornat a casa o al nostre centre de treball on ens espera el nostre esmorzar (que ja havíem previst), però per circumstàncies ens trobem que l’esmorzar haurà de ser en alguna cafeteria. Qualsevol persona pot improvisar, però els celíacs ens quedem sense esmorzar perquè no hi ha oferta de productes envasats de brioixeria sense gluten en la majoria de cafeteries. I dic envasats perquè a qualsevol cafeteria, la majoria de productes són amb gluten i per tant hi hauria contaminació creuada, i la única forma d’evitar-la és servint brioxeria envasada.

 

Quan anem a fer-nos una analítica, sempre hem de dur alguna cosa a la bossa per poder menjar quan sortim, perquè sabem que no trobarem res apte per nosaltres.

 

Recentment, l’Associació de Celíacs de Catalunya, ha encetat un projecte anomenat Espai Oferta Sense Gluten. Es tracta de trobar establiments, com cafeteries, on es trobin productes de brioixeria sense gluten envasats, de manera que no hi hagi manipulació i per tant no hi hagi risc de contaminació creuada.

 

Aquest projecte ajudarà molt al col.lectiu celíac i normalitzarà el nostre dia a dia d’una manera molt significativa, tant en situacions de necessitat com he anomenat abans, com en moments de la nostra vida social on ens podem trobar amb amics i voler esmorzar o berenar junts, situació ara per ara limitada a tots nosaltres.

 

I és que pensant-ho bé, la demanda que fem no és tant complicada. Al mercat hi ha infinitat de productes sense gluten envasats en formats individuals. Això suposa zero manipulació i zero formació per part del personal dels establiments.

 

A les cafeteries, cada vegada és més comú trobar begudes de soia, d’arròs, d’avena, llet sense lactosa, descremada, sucre, edulcorants, diferents licors per fer cigalons, cafè amb cafeïna, descafeïnat, desenes de tipus d’infusions, etc... hi ha infinitat d’opcions per multitud de públic, cadascun amb les seves necessitats o simplement amb els seus gustos. Excepte pels celíacs, un col.lectiu que malauradament va in crescendo cada dia.

bottom of page