top of page

FREGITS I ARREBOSSATS

Tots sabem que els fregits i arrebossats han de ser de consum esporàdic, però encara que els consumim de tant en tant, hem de procurar que aquests àpats no ens quedin greixosos.

Un consell és fregir amb molt oli. Si, si, molt oli. Si fregim amb poquet oli el que passa és que l'aliment l'absorbeix totalment i queda oliós. Si pel contrari fregim amb una bona quantitat d'oli, l'aliment agafarà només el que necessita.

La temperatura de l'oli ha de ser elevada. No posis mai l'aliment si l'oli no està prou calent, perquè te'l deixarà estovat.

Fer servir recipients amb suficient fondària i amplada és una forma segura de cuinar els aliments fregits, ja que a l'introduir l'aliment, l'oli pujarà cap a la superfície i és fàcil que pugui sortir-se  del recipient i cremar-nos.

És molt important que quan traiem l'aliment de la paella o cassó on l'hem fregit, ho fem amb una espàtula d'aranya (o amb un colador) i ho dipositem damunt de paper absorbent només uns segons i ho passem al plat de seguida. Si ho deixem damunt de paper absorbent molta estona, els fregits quedaran estovats i oliosos.

Recorda que l'oli només es pot reutilitzar quan s'han fregit en ell productes sense gluten.

L'oli d'oliva suau és el que jo recomano per fregir, perquè suporta temperatures elevades sense perdre propietats i es pot reutilitzar per següents usos. Un cop fred, es pot colar amb un colador i es guarda dins d'un pot de vidre. Si l'oli s'ha embrutat molt o s'ha quedat molt cremat és millor no tornar-lo a utilitzar. En aquest cas el deixarem refredar i el guardarem en un recipient per portar-lo al punt verd per ser reciclat.

L'oli d'oliva verge extra és el millor però donat el seu preu, és raonable utilitzar-lo per menjar en cru, com les amanides, verdura o amb el pa.

L'oli de gira-sol no el recomano perquè no suporta les temperatures elevades, només el recomano per rebosteria ja que el seu sabor és molt neutre i no atorga gust a les elaboracions dolces.

Al principi del diagnòstic de la celiaquia sovint trobem un regust al pa ratllat sense gluten. Tot i que amb el temps el paladar se'ns acaba acostumant, també podem optar per altres aliments que ens faran la funció del pa ratllat.

Tots els arrebossats primer s'han de passar per ou batut, i després per pa ratllat o els substitut que vulguis.

 

Els flocs de puré de patates són una excel.lent opció, ja que a més a més de donar bon gust, no deixa el producte gens greixós i el fa realment cruixent. El recomano per fer llom arrebossat, escalopa de vedella, pit de pollastre o per peix queda molt bé amb el gall o el rap.

Les patates chips esmicolades (molt esmicolades) són una opció original molt addient per fer fingers de pit de pollastre o gall d'indi.

Els cereals d'esmorzar, tipus flocs, són també una opció per arrebossar, tot i que personalment no m'agrada gaire el toc dolç.

El blat de moro fregit triturat (kikos) també pot ser una solució si no volem posar pa ratllat.

Recordeu que tots ells han de ser sense gluten.

Si t'agrada l'arrebossat tou i més melós, pots optar per enfarinar primer i passar per ou després, com es diu habitualment "a la romana". El pit de pollastre fet d'aquesta manera és una bona solució per un àpat de carmanyola. També queden molt bé fets d'aquesta manera els peixos blancs.

A l'hora de fregir verdures és important que la verdura estigui seca i que espolsem ben bé l'excés de farina abans de fregir. Això comportarà que quedin unes verdures cruixents. Una bona farina per verdures pot ser l'específica per Tempura o la d'arròs.

Per fregir peix et recomano la farina d'arròs o la de cigró si t'agraden els sabors més intensos.

bottom of page