top of page

TIPUS DE PATATES

Al mercat trobem molts tipus diferents de patates, i sovint quan les comprem envasades ja ens posa si són per fregir o per bullir.

 

Tot i que contra gustos no hi a res escrit, cal dir que les particularitats de cadascuna de les varietats, ens dona uns millors resultats segons com les vulguem cuinar.

També hauràs sentit parlar de les patates noves, velles o d'estació. Aquestes patates es diferencien entre elles segons el moment en que les recullen. Per exemple, les patates noves es recullen entre març i juny, abans de completin la seva maduració i tenen més aigua i menys midó. Les d'estació es recullen en el seu moment òptim que és entre juny i setembre. Tenen aproximadament el mateix percentatge d'aigua que de midó. Les patates velles tenen la pell més gruixuda i una mica arrugada, contenen més midó i això les fa ideals per cuinar-les amb alguna salsa, ja que el midó fa que les salses quedin espeses i que les patates absorbeixin millor els sabors. També són les millors per fer patates soufflé.

Tot i que hi ha moltes més varietats, les que trobem més fàcilment són aquestes:

  • AGRE - Té la pell fina i la carn groga. És la patata ideal per fer fregida, ja que el resultat és una patata cruixent per fora i tova per dins.

  • MONALISA - Té la pell i la carn grogues. És molt versàtil a la cuina. Tant per bullir com per fregir queda bona, però no és indicada per fer-ne puré perquè no queda fi.

  • RED PONTIAK - Té la pell vermella i la carn blanca. És perfecte per coure perquè no es desfà.

  • KENNEBEC - Té la pell groga i la carn blanca. És tan versàtil com la Monalisa. D'aquesta varietat són les patates amb Identificació Geogràfica Protegida, les patates de Prades i les patates de Galícia.

  • DEL BUFFET. Hi ha de blanques, vermelles o negres. Són bastant lletges d'aspecte i amb formes irregulars. És idònia per bullir perquè no es desfà, i també per fer puré per la seva textura cremosa.

  • VIOLETA. Té la pell i la carn violeta. Donat el seu color vistós, queda fantàstica per fer purés o per fer chips.

bottom of page