top of page
Mujer descargando comestibles

TRACTAMENT

Eliminar el gluten de la teva dieta és l'únic tractament a dia d'avui

L’ únic tractament a dia d'avui és la dieta sense gluten. Ha de ser estricte, sense traces i de per vida i . Amb el pas del temps les teves vellositats es regeneraran i els símptomes desapareixeran, però no pots saltar-te-la mai perquè sempre hi haurà afectació al budell  i repercussions sobre el nostre sistema immune.

Fer-la no és tan senzill com només canviar el pa per pa sense gluten o la pasta per pasta sense gluten. Una sèrie de normes per entendre l’etiquetatge dels ingredients i les pautes necessàries per evitar el contacte encreuat a la cuina, son fonamentals per la bona adherència a la dieta sense gluten. Ja t’avanço que el gluten es troba a més llocs del que et penses.

 

A continuació t’explico com diferenciar els aliments i on pot haver gluten en altres productes que no mengem. Al final hi trobaràs el que has de tenir en compte per evitar el contacte encreuat quan els cuinis i també parlarem de la compra a granel.

El primer pas és saber diferenciar els aliments que no tenen gluten de manera natural i que anomenem genèrics, dels productes de risc que son més processats. També és necessari saber en quins productes i quins cereals més enllà del blat, ordi i sègol, contenen gluten. Fixa’t que he remarcat “aliments” i “productes”, amb això et pots fer una idea de que el primer grup son la base de l’alimentació i els segons son processats que contenen diversos ingredients i han passat per un procés de manipulació/elaboració/fabricació.

La guia en la que basem aquesta discriminació d’aliments o productes és el document de Classificació d’Aliments  que les associacions de celíacs elaboren i modifiquen segons les analítiques que es van fent de diversos productes. Aquest document pot patir variacions d’un any a l’altre i és convenient que el vagis renovant. Ja has vist que el deixo enllaçat per a que el tinguis actualitzat, però el consell és que també ho portis en el teu mòbil i el puguis consultar fora de casa en cas de dubte.

Si et fixes és un document amb tres columnes de color verd, groc i vermell, com un semàfor.

A la columna de color verd hi trobaràs tots aquells aliments genèrics, és a dir els que no contenen gluten per la seva pròpia naturalesa com son: carn, ou, peix, marisc, fruita, verdura, llegum, hortalisses, sal, oli, llet, mantega.... i veuràs que ho son en la seva versió fresca, en conserva al natural o amb oli d’oliva o gira-sol i congelada. En aquest grup, el reglament actual no permet al fabricant de producte lliure de gluten per naturalesa, etiquetar-lo sense gluten expressament perquè ja ho és. I precisament perquè ja ho és de manera natural, aquest reglament obliga al fabricant d’aquests aliments a declarar el contingut o possible contingut de traces de gluten. I què vol dir això? Doncs vol dir que qualsevol aliment o producte que formi part d’aquest grup, hauràs de comprovar en el seu etiquetatge que no esmenti les traces de gluten. El “conté traces de gluten” o “pot contenir traces de gluten” només ho indicarà quan hi hagi aquesta possibilitat. Si no esmenta res de “traces” vol dir que ni les te ni les pot tenir i aleshores aquest aliment serà apte per a persones celíaques.

 

Exemple: Volem comprar uns espinacs i els podem trobar frescos en manats a la fruiteria però també en un ventall de formats envasats com son: en bosses a la secció de refrigerats, en conserva cuits al natural o congelats. En aquestes opcions envasades és on no trobaràs el segell sense gluten perquè ja ho son i on has de mirar que no posi res de traces de gluten. Si ho posa no ho pots consumir. Si no posa res, serà apte per tu.

Anem cap a la columna de color groc on trobem els productes de risc. En aquests productes, el reglament no obliga als fabricants a declarar les traces. Únicament obliga a remarcar qualsevol dels 14 al.lèrgens d’obligada declaració (entre ells els cereals que contenen gluten) que s’hagin utilitzat per l’elaboració del producte, és a dir, que sigui part dels ingredients. Ho faran en una tipologia que destaqui de la resta de l’etiquetatge (cursiva, MAJÚSCULA, negreta o subratllat). La única garantia és que aquests productes estiguin etiquetats amb el segell o menció sense gluten.

Exemple: Volem comprar uns flocs de puré de patata instantani i llegim els ingredients on podem veure: patates, LLET, sal, oli, aromes, ceba, entre d’altres i a continuació “conté traces” d’ OU, SOJA, I API. Com veus el fabricant ha detallat en majúscules els al.lèrgens que conté com ingredient (LLET) i les traces que ha analitzat (OU, SOJA I API). Vol dir que no conté gluten? No. El que vol dir és que han analitzat segur aquests tres al.lèrgens però de la resta d’al.lèrgens no sabem si no els han analitzat o els han analitzat i no en conté.

 

Per això, davant del dubte, buscarem un producte que estigui etiquetat expressament sense gluten*.

*La menció o el segell “sense gluten” és voluntària i significa que el fabricant analitza el seu producte i el contingut en gluten dona un resultat per sota de 20 ppm o el que és el mateix 20 mg/kg de producte. Aquesta quantitat es va estipular arrel d’un estudi liderat pel Dr. Carlo Catassi on després de donar diferents quantitats de gluten a pacients celíacs que es van prestar voluntaris per aquest estudi, es va determinar que tots aquells que havien ingerit per sota de 20 ppm no havien patit dany en les seves vellositats intestinals però sí que la van patir tots aquells que havien ingerit per sobre d’aquesta quantitat.

 

A la columna de color vermell hi trobaràs aquells cereals que contenen gluten i tots els productes que s’elaboren amb ells, com per exemple el seitan. Aquí també trobaràs els productes que no es poden comprar a granel pel risc de contacte encreuat que suposa. En parlem més endavant.

ALTRES PRODUCTES QUE HEM DE VIGILAR I QUE NO SON ALIMENTS

Material escolar: Tot i que sabem que el material escolar no s’ingereix, sempre haurem de tenir present que els infants es duen coses a la boca de manera freqüent. En el cas de les plastilines és complicat que no quedin residus sota les ungles i que després de la seva manipulació no es rentin les mans de manera immediata. Aquest tipus de materials no sempre especifiquen que son sense gluten i la única manera de saber-ho serà contactant amb el fabricant o consultant el seu web per obtenir la informació.

Aquest punt cal tenir-lo molt present no només en casos de nens petits, també en mestres i monitors de lleure, gent gran en casals, residències o centres de dia, persones adultes amb discapacitats psíquiques o persones amb trastorns com Alzheimer i senils, familiars, cuidadors o amics que pateixin celiaquia i manipulin aquests materials.

Productes de cosmètica i para-farmàcia: Tenint en compte que el gluten només afecta si l’ingerim, no seria necessari buscar una crema, maquillatge o esmalt d’ungles específicament sense gluten. Inclús en productes labials, el contingut en gluten seria baix ja que la quantitat aplicada és mínima. Fes servir el teu sentit comú i si et pintes els llavis varies vegades al dia potser sí que serà recomanable que busquis un sense gluten. Si et mossegues les ungles, busca un esmalt sense gluten i de la mateixa manera pels infants o persones vulnerables com hem comentat, no posarem al seu abast un producte que puguin ingerir de manera accidental. En el cas de les pastes de dents o col·lutoris que utilitzem 3 vegades al dia val la pena buscar-lo sense gluten ja que està plenament en contacte amb la boca.

Medicaments: Sempre ens hem d’assegurar que els medicaments que prenem no contenen gluten. Aquesta informació la trobaràs a l’apartat COMPOSICIÓ I EXCIPIENTS (6) del prospecte. Si no esmenta res vol dir que no te gluten. Si en tingués ho posarà d’una manera clara. L’Agencia Española del Medicamento y Productos Sanitarios (AEMPS) te a disposició tota la informació dels medicaments a la seva app. És probable que quan vagis al metge no et sàpiga dir si un medicament que et recepta te gluten o no. El meu consell és que busquis tu mateix el prospecte dins l’app AEMPS-CIMA mentre encara et trobes a la consulta del metge per si cal canviar la recepta en el cas de que el medicament receptat contingui gluten. Si no tens l’app pots consultar-ho des del teu navegador posant “pospecto de (el medicament concret)” i la primera pàgina que t’apareixerà amb probabilitat serà la d’AEMPS. Els farmacèutics no sempre et poden canviar el medicament per un altre de les mateixes característiques i en alguns casos s’han de cenyir a l’indicat a la recepta, així que és molt millor que surtis del metge sabent que el que t’has de prendre no conté gluten.

PAUTES PER EVITAR EL CONTACTE ENCREUAT A LA CUINA

El primer que has de saber és que el gluten només s’elimina dels materials, superfícies i mans amb aigua i sabó. Ni el lleixiu, ni el foc ni cap desinfectant serveixen per eliminar el gluten. Recorda que és una proteïna i no pas un bacteri.

·       Elimina de la teva cuina la farina i el pa ratllat amb gluten. La seva volatilitat farà que tot quedi contaminat. Sembla exagerat però recorda allò de les 20 ppm....

·       Qualsevol estri que no es pugui rentar amb aigua i sabó haurà de ser exclusiu per aliments sense gluten (Torradora o sandvitxera que no es desmunten les plaques per rentar-les). Al mercat venen unes bosses especials que son d’utilitat quan has de fer servir un d’aquets elements que estigui contaminat.

·       El ventilador de forn és la única part que no podem rentar amb aigua i sabó perquè és inaccessible. En ell s’han anat acumulant partícules de gluten de les elaboracions anteriors i per tant a partir d’ara no el posis en funcionament.

·       La fregidora d’aire és un petit forn amb ventilador el qual no podem rentar amb aigua i sabó. Ha de ser exclusiva per elaboracions sense gluten.

·       El saler de cuina és un focus de contacte encreuat. Sovint hem cuinat amb gluten i hem posat els dits a dins per agafar la sal. Aquesta sal està contaminada i necessites canviar-la i rentar prèviament el saler.

·       La fusta és un material porós i per més que la rentis mai marxaran les traces de gluten (fusta de tallar, culleres de remenar, bastonets xinesos, bols d’amanida, morter i ma de morter, corró, saler de fusta....) Opta per qualsevol altra material que al no ser porós el podràs fer servir indistintament sempre que el rentis amb aigua i sabó després d’utilitzar-lo amb contacte amb gluten.

·       Ves amb compte amb el ganivet del pa. Sovint hi ha persones que només l’esbandeixen amb aigua (sense sabó) o el tornen a deixar el calaix després d’utilitzar-lo.

·       Al microones només cal que cobreixis el teu plat amb una campana de plàstic, amb un film transparent perforat o amb un plat boca avall. Si t’emportes la carmanyola a la feina, només has de posar la tapa sobreposada per evitar que caigui qualsevol residu dins del teu menjar.

·       La fregidora haurà de ser exclusiva per aliments sense gluten. No es poden fregir aliments sense gluten en olis prèviament utilitzats per aliments amb gluten.

·       Tampoc es poden reutilitzar aigües de cocció on s’ha bullit pasta amb gluten per fer pasta sense gluten. S’ha de fer en dues olles diferents i remenar-ho amb culleres diferents.

·       El drap de cuina i el davantal sovint poden tenir traces de gluten si altres persones que han tocat gluten l’han fet servir sense rentar-se les mans amb aigua i sabó.

·       Les estovalles també son un focus important de contacte encreuat si els teus familiars posen el seu pa al damunt o hi cauen engrunes. Una bona pràctica és posar sempre el teu pa o brioixeria directament de l’embolcall a un plat i d’aquesta manera el podràs deixar al damunt de qualsevol superfície sense preocupar-te de si s’ha netejat abans.

·       Emmagatzema els aliments amb gluten separats dels aliments sense gluten. Si han de compartir armari per qüestions d’espai, posa sempre els que siguin sense gluten a les baldes superiors. D’aquesta manera mai cauran restes de gluten al damunt dels teus aliments. Fes el mateix amb els aliments i pa congelats.

·       Els productes que s’unten amb pa com cremes de cacau, cremes de formatge, patés, mantega, melmelada, pots de mostassa... han de ser només per tu o buscar la  manera de que no tinguin contacte amb gluten d’una manera directa.

Abans de cuinar és recomanable netejar la superfície de treball si tens dubtes de que una altra persona hagi manipulat aliments amb gluten i no ho hagi rentat amb aigua i sabó.

LA COMPRA A GRANEL: Comprar a granel comporta un alt risc de contacte encreuat per gluten ja que els propis clients manipulen els aliments i barregen les pales per servir-se de recipient en recipient. A banda, amb la compra a granel no podem llegir els etiquetatges dels productes per saber si contenen traces o si son sense gluten. Tampoc podem controlar si han estat emmagatzemats en llocs on hi ha volatilitat de farines o s’han barrejat diferents proveïdors del mateix producte. Amb tots aquests factors a tenir a compte, el més recomanable és que a granel només compris fruita, verdura, fruita seca amb closca sencera o el peix. A les fruiteries i peixateries no hi ha gluten (en principi!) però evita comprar llegums, fruita seca sense closca, llaminadures, infusions o espècies, ni carn o embotit al tall. En el meu perfil d’instagram tens diversos post destinats a la compra a granel de diferents productes que et poden ajudar.

SUSCRÍBETE PARA RECIBIR LAS NOVEDADES

POLÍTICA DE PRIVACIDAD

Suscribirte a CAP PLAT AMB BLAT es voluntario y gratuito, únicamente necesito tu nombre y correo electrónico para poder enviarte información que considere que puede ser de tu interés.  Tus datos serán tratados confidencialmente, no se cederán a terceros ni haré ningún otro uso que no sea estrictamente el de enviarte información.

Acepta la política de privacidad antes de hacer click en ENVIAR. Recibirás inmediatamente un correo electrónico confirmando tu suscripción. Si no lo recibes en la bandeja de entrada es muy probable que lo tengas en spam. Para poder leerlo muévelo a la bandeja de entrada.

En cualquier momento puedes darte de baja de la suscripción, enviando un correo electrónico a capplatambblat@gmail.com

© 2023 by Shades of Pink. Proudly created with Wix.com

bottom of page