top of page

ESTRIS I MATERIAL CULINARI

Aquest apartat va dirigit a tots els que us esteu iniciant a la cuina.

A molts ens agradaria tenir una cuina gran com la dels restaurants, dotada de màquines i estris meravellosos, amb mil tipus de plats, bols i recipients. I sobretot un bon rebost on poder guardar tots els ingredients de manera ordenada, però la realitat és que sovint ens trobem amb poc espai per treballar i emmagatzemar. Això però no serà un problema si ets capaç d'organitzar-te bé.

D'entrada necessites com a mínim el següent material per cuinar amb uns mínims de comoditat.

Paelles : Amb tres paelles de tres mides diferents serà suficient (20, 24 i 28 cm aproximadament). Recomano que en tinguis una destinada només a fer truites, ja que l'àcid úric que conté la carn i el marisc t'aniran fent malbé el material antiadherent, i no hi ha res pitjor que se t'enganxi una truita!

Cassoles: Goso a dir que amb una cassola d'uns 29 cm de diàmetre és suficient per fer un àpat per a 4 persones.

Olles: Tingues dues olles, una més gran i l'altra més petita. Aquí tot dependrà de si necessites bullir pasta amb gluten i sense gluten a la vegada, amb la qual cosa t'aconsello que en tinguis dues de la mateixa mida per poder bullir les dues pastes a la vegada.

Cassó: Amb un cassó d'uns 25 cm en tens prou.

Graella: Segons les persones que sou a casa és millor que en compris una de gran. 

Planxa: No seria imprescindible, però és molt útil per fer el peix.

En tots aquests estris és important que et fixis en les indicacions del fabricant per tal que sigui aptes per la teva cuina, segons si tens gas, vitroceràmica, inducció, etc...

Opta per comprar qualitat més que quantitat, fixa't que siguin de material antiadherent i sobretot renta'ls a mà. Tot i que molts fabricants indiquen que es poden rentar al renta-vaixelles, t'aconsello que els rentis a mà, ja que el renta-vaixelles destrueix la capa antiadherent dels recipients i això comporta que se't enganxin els menjars.

Tingues a mà sempre uns agafadors per no cremar-te amb les tapes de les cassoles o amb la placa del forn.

Respecte als ganivets, és imprescindible que estiguin ben esmolats. És més fàcil tallar-te amb un ganivet que no talla, ja que hauràs de fer més força i és més probable que se't escapi i et tallis.

Els imprescindibles són el de chef/cuiner (és el que en castellà hauràs sentit anomenar com cuchillo cebollero), és gran i útil per tallar verdures i cebes. El ganivet pelador puntilla, que és petit i molt útil per pelar patates, alls i peces petites. El pelador per pastanagues, carbassons, cogombres, etc...  Ja que estem parlant de verdures, recorda que els pebrots cal tallar-los per la banda de dins, la que és mate, per dues raons, la primera és perquè resulta més còmode i la segona és perquè la pell lluenta del pebrot fa perdre el tall del ganivet. I si talles tomàquets  és convenient que ho facis amb un ganivet de serra, ja que l'àcid del tomàquet també fa perdre el tall del ganivet.

El de serra utilitza'l únicament pel pa. Mai tallis pa amb un ganivet sense serra perquè li treu l'esmolat i després no et tallarà bé les verdures o la carn.

Si acostumes a tallar pernil a casa, no et pot faltar el ganivet perniler, ja que és impossible fer un bon tall de pernil amb un altre ganivet.

I si tenim ganivets hem de tenir fusta per tallar. Recorda que els estris de fusta han de ser exclusius pels aliments sense gluten. Si no en vols tenir dues, pots optar per compar-la de polietilè.

Imprescindible pinces i tisores de cuina.

Els estris bàsics que també necessitaràs seran cullerots, espàtules i escumaderes (no oblidis de tenir una escumadera aranya per quan facis fregits) et recomano que siguin de silicona, per dues raons, una perquè la silicona no és porosa i això és garantia de que no queden restes de gluten després de rentar-la, i la segona és perquè no ratlla les paelles i cassoles.

 

Els escorredors poden ser de plàstic, recorda que si has de colar pasta amb gluten i pasta sense gluten, cola primer la sense gluten per evitar la contaminació.

 

Tingues un parell de coladors (un de gran i un de petit).

Tuppers de diferents mides et facilitaran la feina d'emmagatzemar aliments a la nevera o al congelador. A la base dels recipients hi trobaràs la informació respecte si són aptes per a congelació, microones i renta-vaixelles.

Una tapa de plàstic per us de micro-ones et serà útil per tapar els plats sense gluten que vulguis escalfar. D'aquesta manera t'asseguraràs que no es contamini gens.

Els bols són molt útils per tenir la "mise en place" en perfectes condicions (més endavant parlem de la mise en place). Fes-te amb diferents mides i sobre tot si ets aficionat a fer rebosteria, et recomano que en tinguis també de petits per dipositar els ingredients de menys pes.

Una bàscula de cuina és necessària si prepares elaboracions de pastisseria, ja que les quantitats de les receptes han de ser exactes. Una de precisió et serà molt útil, ja que et pesen en diferents unitats (gr, oz, ml...) i a més a més pesen quantitats molt petites. Pots trobar-les per uns 20 € aproximadament.

Seguint amb la rebosteria o pastisseria, dir-te que et serà útil tenir un batedor de varetes manual, i també les elèctriques per muntar nata, clares, etc...

Les llengües de silicona no són imprescindibles, però la veritat és que pel seu baix cost mereix la pena tenir-ne una. 

Un joc de culleretes mesuradores també és molt útil per mesurar ingredients de poc pes. Et pot costar uns 6 € i li trauràs molt de profit.

Un motlle per pastisseria, és important que sigui antiadherent si no vols tenir cap enrabiada.

 

Unes mànegues pastisseres d'un sol ús et facilitaran la feina. 

Un rotlle de paper de forn, absorbent, alumini i film transparent no et poden faltar.

Abans t'he parlat de la mise en place, que vol dir tenir a punt tots els ingredients i materials abans de posar-te a cuinar.  Una bona organització et farà la feina més senzilla i no perdràs temps buscant ingredients o material que necessites a corre cuita.

  1. Tingues la recepta que vols elaborar a la vista.

  2. Prepara els ingredients, pesa'ls, talla'ls i diposita'ls en recipients per tenir-los a punt quan et facin falta.

  3. Deixa't a mà els estris que necessitaràs.

  4. Avança les elaboracions que et siguin possibles per guanyar temps.

  5. La superfície de treball ha d'estar neta i buida de coses innecessàries. Recorda que treballar a gust i amb calma et donarà millors resultats.

  6. Ves netejant o posant al renta-vaixelles els estris que ja no has de tornar a fer servir, veure un caos a la pica no ajuda gaire.

  7. Molt important: cuina amb amor, si no tens un dia molt receptiu millor deixa-ho per una altra ocasió.

Ara ja pots llençar-te a l'aventura de fer les teves elaboracions. No decaiguis en els primers intents, ningú neix ensenyat, poc a poc aniràs desenvolupant coneixements i pràctica. Ànims que això enganxa i resulta molt gratificant.

bottom of page