top of page
Mujer comprando comestibles

AIXÒ M'HO PUC MENJAR O NO?

!És normal que al principi tinguem molts dubtes de què podem menjar i què no. T'ho explicaré d'una manera clara i senzilla perquè sigui tot molt més fàcil per a tu. Som-hi!

El truc consisteix a saber on has de buscar el segell o menció sense gluten i on no. Veuràs, hi ha aliments que no tenen gluten per la seva naturalesa. Els ous, el formatge, la llet, la carn, el peix, el marisc, les verdures, fruites, hortalisses o llegums (parlarem de les llenties concretament una mica mes endavant) són sense gluten de per si. Tots aquests productes mai aniran etiquetats sense gluten perquè ja ho són. Tant si els compres frescos, frescos envasats, en conserva al natural o congelats, no han de portar cap segell. A això li diem aliments genèrics. Però que sigui genèric vol dir que ho puc menjar? Si ho compres envasat (fresc, en conserva o congelat) només hauràs de llegir l'etiqueta per a comprovar que no pugui contenir traces de gluten. Al ser un producte lliure de gluten per si mateix, el fabricant ens indicarà de manera clara si tingués traces perquè puguis saber que no has de consumir-ho. Si no posa res és que no conté traces.

Les llenties són un cas a part ja que comparteixen camps de cultiu amb el blat i per això en alguns paquets de llenties, podem trobar grans de blat que s'han "colat". Però no et preocupis perquè simplement hauràs de treure aquests grans de blat (o qualsevol cosa que no sigui llentia), això sí, sempre abans de rentar-les. En el cas que vulguis comprar-les bullides, hauràs d'optar per aquelles marques que les etiquetin sense gluten i ja t'adverteixo, que ara per ara hi ha molt poques. Per descomptat mai has de comprar-les bullides a granel ja que no hauran seleccionat els grans de blat ni sabrem de quina manera les han manipulat i per tant podrien estar contaminades. 

​Les espècies també tenen el seu què. Totes les espècies que estiguin en la seva forma natural (en gra com el pebre, en fulla com el llorer, en beina com la vainilla, en branca com la canyella, senceres com la nou moscada o en fil com el safrà) no hauran de portar el segell sense gluten. Això sí, tampoc has de comprar-les a granel pel que hem comentat del contacte encreuat. Si aquestes espècies les compres moltes, hauràs de buscar que vagin amb el segell o mencio sense gluten, ja que en moldre's poden contaminar-se i per això ja no serien aptes per als celíacs. L'única espècia que has de buscar que porti el segell sense gluten i és sencera, és el comí perquè ve contaminat d'origen.

Hi ha una altra sèrie de productes que estan processats i manipulats. A aquests els anomenem no genèrics o de risc o processats.  Aquests són els que has de buscar que estiguin etiquetats sense gluten. Tant si porten el segell com la menció "sense gluten" serà apte per a celíacs i això està regulat per llei. Però Helena, i si llegeixo els ingredients i veig que no hi ha res que pugui contenir gluten? Doncs sento dir-te que no ens podem guiar amb la lectura dels ingredients, ja que aquesta llei també permet al fabricant no declarar les traces de gluten. Així doncs, en el cas d'aquests productes només podrem consumir-los si porten el segell o menció sense gluten o si consten en els llistats de les Associacions de Celíacs.

Et poso un parell d'exemples pràctics perquè ho vegis més clar:

 

Suposa que compraràs espinacs. Pots comprar-les en manoll en la verduleria (sense problemes). Pots comprar-les envasades fresques en els lineals refrigerats del supermercat (només has de llegir que no contingui traces de gluten però mai portarà el segell perquè ja són sense gluten de naturalesa). El mateix passarà amb els espinacs en conserva al natural i les congelades envasades (mai a granel, recorda això per a qualsevol aliment). Si els espinacs que vols comprar són cuinats per exemple a la crema, o amb allada, sempre hauran de portar el segell o esment sense gluten perquè és un producte processat.

 

Com segón exemple, imagina't que veus un formatge recobert amb pebre molt (o qualsevol altra especie). El problema no el tindrem en el formatge, però podria ser que les espècies moltes no fossin aptes i per aquest motiu haurem de buscar el segell o menció sense gluten. ​

Ara que ja saps tot això, et convido a llegir detingudament el llistat que té l'Associació de Celíacs de la teva Comunitat penjat en el seu web. Alla veuràs en color verd els productes genèrics, en color groc els no genèrics, i en vermell els prohibits per estar elaborats amb cereals que contenen gluten. És important que ho facis ja que hi ha aliments que a priori no ens imaginem que puguin contenir gluten i els estem consumint erròniament (per exemple el formatge ratllat, les patates xips, la nata per cuinar, les olives farcides....)

​Recorda que no hi ha preguntes absurdes i que som aquí per a ajudar-te  de manera desinteressada per que la teva dieta sense gluten sigui totalment correcta. Més a baix tens dues maneres de contactar amb mi per al que necessitis o vulguis explicar-me. Estaré encantada de llegir-te.

Una forta abraçada!

Helena

bottom of page