top of page

ALTRES PRODUCTES

El gluten es pot trobar en molts productes, no només en aliments. És el cas dels medicaments, els productes de parafarmàcia i cosmètica, i fins i tot en el material escolar.

ELS MEDICAMENTS

L'article 34 del Reial Decret 1345/2007 d'11 d'octubre, és el que regula la declaració obligatòria de la presència d'excipients com midons que poden contenir gluten en els medicaments.

La Circular 2/2008 de 5 de març de 2008 de l'Agencia Española del Medicamento y Productos Sanitarios estipula que els prospectes han de contenir la informació sobre l'origen dels midons que s'utilitzen en es medicaments.

Per tant, llegint el prospecte trobarem la informació necessària sobre la composició del medicament i sabrem si és apte per a celíacs o no.

Hem de tenir en compte que els complements alimentaris, vitamínics, gelea reial, suplements, etc... no estan contemplats com medicaments, haurem de consultar la seva composició i davant el dubte contactar amb el fabricant.

PARAFARMÀCIA I COSMÈTICA

Els productes de parafarmàcia i cosmètica com els colutoris, pasta de dents, cremes pels llavis, gels de dutxa, protectors solars, xampú, etc... són aptes pels celíacs. 

FACE (Federación de Asociaciones de Celíacos de España) publicava fa un temps un article on explicaven que la quantitat de gluten que podien portar aquests productes és molt petita i a més a més són productes que no s'ingereixen i per tant no hi havia risc per als celíacs.

El meu parer al respecte és que no cal còrrer riscos innecessaris. Tenim al mercat moltes marques d'aquests productes que son sense gluten i per tant evitem contaminacions per ingestes accidentals com poden ser persones amb alzheimer, demència senil, i també nens petits que poden empassar-se la pasta de dents.

Respecte les cremes corporals, protectors solars, xampús o gels de dutxa, he de dir també sota la meva opinió, que seria preferible que les persones que pateixen dermatitis herpetiforme, evitessin aquells productes que incorporen cereals que contenen gluten, com per exemple gels de civada (avena en castellà). Torno a repetir que tenint opcions al nostre abast, és innecessari còrrer riscos, en aquest cas de reaccions dermatològiques, tot i que molts especialistes indiquen que no hi ha problema en utilitzar-los.

 

MATERIAL ESCOLAR

Increïble però cert. Hi ha material escolar que conté gluten. Algunes pastes de modelatge, ceres, pintures, aquarel·les, etc poden contenir gluten en la seva composició.

En principi el material escolar no es menja, però mai se sap que li passa pel cap a un nen petit, i tots sabem l'habilitat que tenen en posar-s'ho tot a la boca. Haurem d'estar pendents que després de la seva utilització, es rentin bé les mans, ja que és fàcil que puguin quedar restes sota les ungles (sobre tot amb les pastes e modelatge).

Molts fabricants de material escolar no inclouen gluten en la seva composició, com per exemple les marques ALPINO, DACS, JOVI, MANLEY, FABER CASTELL, IMEDIO, MILAN, STAEDLER, PELIKAN, PRITT o CARIOCA. No obstant això, és totalment necessari assegurar-nos a l'hora de donar el material als nens, ja que els fabricants poden canviar la composició dels seus productes. Posar-nos en contacte amb els fabricants és una bona manera de saber-ho amb certesa.

bottom of page