top of page

CANVIS EN ELS ALIMENTS GENÈRICS

Al febrer de 2020, les Associacions de Celíacs han revisat els aliments genèrics i han fet alguns canvis en els seus llistats. La llista es torna cada vegada més restrictiva. Alguns aliments que abans es consideraven genèrics, és dir, que per la seva naturalesa no contenen gluten i que només cal llegir l'etiquetat per comprovar que no hi ha cap ingredient que sigui susceptible de contenir gluten (cas que aquests aliments vagin envasats), ara passen a ser aliments no genèrics, és dir, que han de dur el segell o llegenda sense gluten en el seu embolcall o estar inclosos als llistats de les associacions de celíacs o bé que el fabricant ens especifiqui que són sense gluten.

El llistat que trobareu a l'apartat CELIAQUIA - ALIMENTS està actualitzat amb les darreres modificacions.

Hi ha algunes diferències amb aliments considerats genèrics o no genèrics entre l'Associació de Celíacs de Catalunya i FACE (Federación de Asociaciones de Celiacos de España). En altres casos ambdós organismes comparteixen la mateixa classificació.

 

Per exemple els gelats d'aigua (els "polos de gel")  FACE considera que no són genèrics i en canvi Celíacs de Catalunya els considera genèrics, o el formatge llescat que Celíacs de Catalunya indica com no genèric i FACE el manté en el seu llistat de genèrics. He tingut en compte ambdós llistats per fer les modificacions, de manera que si un aliment està considerat genèric en una associació i no genèric en una altra, jo el classifico com no genèric per precaució.

Els canvis han estat els següents:

JA NO SÓN GENÈRICS ELS SEGÜENTS ALIMENTS:

Coco ratllat (Celíacs ja ho contemplava com no genèric i FACE ho ha actualitzat al 2020)

Gelats d'aigua (Celíacs Catalunya els manté com genèric i FACE no genèric)

Postres / Iogurts de soia o coco

Iogurts de sabors

Begudes de soia, civada, arròs

Llevat químic

Margarina 

Ratafia

Patxaran

Potets infantils

Llenties cuites

Infusions (totes)

Comí en gra

Tofu

Miso

Tempeh

Tahini

Garrofa

Soja texturitzada

Nata vegetal

Salsa Tamari

Lecitina de Soia

Cremes de vinagre

Càpsules de cafe amb llet, tallat, amb cacau.... 

Sota el meu criteri, tots els organismes i associacions haurien de tenir el mateix llistat de classificació d'aliments. No pot ser que el mateix fabricant d'un producte sigui genèric en una comunitat i no ho sigui en una altra, sempre que el producte es fabriqui en una mateixa planta. S'entén que quan hi ha diferents línies de producció o envasat, els aliments es pugin veure afectats per contaminació creuada i que per tant pugui variar entre comunitats.

He mantingut contacte amb l'Associació de Celíacs de Catalunya i em consta que revisaran aquestes discrepàncies. Teniu el llistat actualitzat en la secció Celiaquia - Aliments i en les webs de les associacions i FACE. 

bottom of page