top of page

LA CONTAMINACIÓ CREUADA

Aquest apartat et pot resultar un tant llarg de llegir, però creu-me que és totalment indispensable que coneguis com evitar la contaminació creuada. De fet és l'enemic invisible dels celíacs. 

Abans de començar has de saber que la contaminació creuada és la transferència de gluten a través de la manipulació dels aliments amb gluten cap als aliments sense gluten. Et poso un exemple per que ho vegis més clar: En una casa hi conviuen una persona celíaca i una que no ho és. La persona que no ho és, es talla unes llesques de pa amb gluten i posteriorment talla pa sense gluten amb el mateix ganivet. ERROR. El pa sense gluten s'ha contaminat i per tant les traces que s'han incorporat amb aquesta manipulació fa que el celíac no ho pugui menjar. D'això en diem la contaminació creuada.

 

Independentment de si la persona té símptomes o no al contaminar-se, el que és ben segur és que li perjudica al seu budell i per tant sempre cal evitar-la.

Les persones que estem acostumades a cuinar, ho fem moltes vegades de manera mecànica i aquí és on podem tenir moltes errades involuntàries a l'hora de manipular el menjar sense gluten. Al principi haurem d'estar ben atents a tot el que fem durant el manipulat, però no pateixis que de seguida ho faràs sense pensar.

Les mesures que hauràs de prendre són les següents:

 • Netejar la superfície de treball amb aigua i sabó abans de començar a cuinar.

 • Rentar-te les mans abans de començar a cuinar (òbviament), però rentar-les de nou si has tocat aliments que continguin gluten.

 • Els estris (olles, plats, coberts..) no han de ser d'ús exclusiu pel celíac, és suficient rentar-los amb aigua i sabó.

 • Els estris de fusta (ma de morter, cullera, espàtula, fusta de tallar...) no es poden utilitzar a menys que siguin nous i siguin exclusius per aliments sense gluten. Això és perquè la fusta és porosa i encara que es renti amb aigua i sabó, sempre poden quedar traces.

 • Els recipients de fang sense envernissar tampoc són aptes pel mateix motiu de la porositat.

 • El saler de cuina no està aconsellat perquè és fàcilment contaminable al posar els dits dins després d'haver tocat aliments amb gluten. S'aconsella fer servir els salers de taula. Si ets dels que, com jo,  no trobes el punt de sal si no poses els dits, pots fer servir o bé dos salers de cuina de diferents colors per tenir-los identificats, o agafar la sal directament del paquet (això va molt bé quan vas a casa d'altres persones).

 • El ganivet del pa s'ha de rentar sempre després d'haver tallar pa amb gluten. Encara que sempre pots tallar primer el pa sense gluten i després el pa amb gluten, però en acabar sempre l'hauràs de fregar. No s'hi val en tenir-ne dos i guardar-los junts al calaix sense haver-los rentat.

 • La torradora, la sandvitxera la fregidora han de ser únicament per aliments sense gluten. Cas que hagis d'anar a casa d'una altra persona o de viatge, pots comprar unes bosses aptes per a torradores que van ideals per aquestes situacions. No són cares i es poden rentar amb aigua i sabó, i a més a més es poden utilitzar també a les sandvitxeres. Ah, i es pot fer servir la mateixa bossa moltes vegades perquè són reutilitzables. No les confonguis amb les bosses per al forn perquè la resistència de la torradora te la fondrà, aquestes no valen, però et serviran pel forn.

 • El forn s'ha de netejar si s'ha cuinat amb gluten. Està prohibit utilitzar la funció ventilador (a no ser que el teu forn sigui exclusiu per aliments sense gluten). Les safates i graelles de forn també hauran d'estar netes. Molta gent evita utilitzar el forn per coure dos aliments (un amb gluten i un sense) a la vegada. De fet és l'opció més sensata, però si no és possible, sempre has de posar l'aliment sense gluten a la part superior i tapar-lo amb paper de cuina, d'alumini o amb les bosses de forn, i a la part inferior posa l'aliment amb gluten. Per exemple dues pizzes, la sense gluten anirà tapada i a la part superior del forn i l'altra a la part de baix. Això és per evitar que caiguin molles amb gluten damunt l'aliment sense gluten.

 • Els draps de cuina o els davantals hauran de ser nets abans de començar a cuinar. També pots evitar els draps i fer us de paper absorbent quan hagis de cuinar sense gluten. 

 • Guarda els productes sense gluten en un armari sol, però si això no t'és possible, posa els productes sense gluten a la part superior de l'armari i els productes amb gluten a la part de baix, per evitar que caiguin molles o farina i ens contaminin els aliments. Sempre és necessari etiquetar els recipients que continguin aliments sense gluten (pa ratllat, pasta de sopa, farines, etc...) i òbviament que estiguin tancats.

 • No es pot reutilitzar l'aigua de bullir pasta amb gluten per bullir pasta sense gluten. Has de fer-ho en olles diferents i remenar amb culleres diferents i colar en coladors diferents, o bé colar primer la pasta sense gluten.

 • No es pot reutilitzar oli d'haver fregit aliments amb gluten per fregir aliments sense gluten.

 • Els productes per untar com per exemple la crema de cacau, la crema de formatge, la mantega, melmelada, margarina, patés.... han de ser únics pel celíac. 

bottom of page