top of page

SENSE GLUTEN NO APTE PER A CELÍACS

Sempre que veiem la indicació "sense gluten" a un establiment donem per fet que és apte per a nosaltres. Lamentablement, res més lluny de la realitat. El fet de ser sense gluten no garanteix que l'establiment segueixi un protocol de manipulació correcte per a nosaltres, i és aquí on més hem d'incidir quan ens dirigim a un local on no sabem cóm ens cuinen els aliments. Únicament amb els establiments acreditats per les Associacions de Celíacs de cada comunitat o país, tenim la garantia que el seu personal s'ha format degudament i que són coneixedors de cóm ho han de cuinar i quins ingredients poden utilitzar.

Respecte a la resta d'establiments he de dir que molts d'ells coneixen de prop la malaltia i s'impliquen d'allò més amb els celíacs, coneixent els riscos que han d'evitar per tal de garantir la nostra salut. Des d'aquí els dono les gràcies per la feina i la responsabilitat que comporta aquesta implicació i agrair també la paciència de respondre a tots els dubtes que, com és normal, se'ns presenten quan anem a un lloc que no coneixem. Animar-los també a que s'acreditin a través de l'Associació de Celíacs de la seva comunitat, on els guiaran en tot el procés i on rebran tota la informació necessària.

 

Hi ha establiments on la seva oferta sense gluten no va més enllà, del reclam a un sector de població que segueix la dieta per elecció, creient erròniament que és una forma de vida més saludable.  Una manipulació incorrecta fa que lamentablement el celíac i tot el grup que l'acompanyi no puguin gaudir d'aquell establiment que, d'altra banda ha tingut cura d'escollir productes sense gluten però que a causa d'una mala praxi no poden abastar a un públic cada vegada més a l'alça. Demanar-los de bon grat i donat que ja disposen del producte, que considerin l'opció de poder cuinar de forma segura per a tots nosaltres, que es formin i s'informin perquè amb voluntat i coneixements tot és possible.

Sovint els restauradors mostren molt bona fe i voluntat però no saben com ens poden cuinar sense posar-nos en perill i això fa que no estiguin disposats a arriscar-se. Pensem què faríem nosaltres a la inversa, és una responsabilitat que no tothom esta disposat a assumir i com a consumidors ho hem d'entendre. Moltes vegades només necessiten que nosaltres els donem les explicacions de cóm han de fer-ho. Recordem que nosaltres mateixos no sabíem res de celiaquia abans del diagnòstic i que de fet, anem aprenent amb el temps. Si tenim previsió d'anar a un restaurant concret, parlem amb ells uns dies abans, en un moment que no tinguin feina i puguin estar per nosaltres. Pactar amb el personal de cuina un menú a l'avançada que sigui factible preparar abans que la resta de menjars, quan la cuina encara és neta, i revisant els ingredients a utilitzar, pot ser una molt bona opció perquè tant el restaurador com el client quedin satisfets.

En alguns llocs s'ha donat el cas que, tot i la bona predisposició del client per donar les explicacions convenients, l'establiment oferint opcions sense gluten, ha fet cas omís i no ha manipulat correctament l'aliment posant en risc la salut del client.  Algunes persones quan es contaminen pateixen vòmits i descomposicions, altres problemes dermatològics importants, altres tenen inflor i mal de panxa durant dies, altres no tenen cap símptoma, però el que és segur és que a tots ens destrueix les vellositats intestinals produint un dany que trigarà a recuperar-se. Aquestes contaminacions comporten danys col.laterals que poden arruïnar una reunió de negocis, la tornada d'un viatge, una celebració familiar, l'inici d'unes vacances merescudes, un examen irrecuperable, etc... infinitat de situacions que se'ns poden anar en orris per culpa de la irresponsabilitat d'una persona. 

Fer coneixedors dels fets i la mala praxi d'un establiment a l'Associació de Celíacs de la vostra comunitat o país on us trobeu és una bona manera de posar fil a l'agulla per acabar amb la gravetat d'aquests actes, encara que no sigui un establiment acreditat.  L'Agència de Salut Pública també és un organisme que vetlla per resoldre aquests tipus d'incidències. A la seva pàgina web podeu trobar la informació relativa de com formalitzar una queixa, quines dades necessiteu per fer-la i el formulari corresponent per a diferents tipus d'incidències en matèria de seguretat alimentària.

També ho podeu veure clicant aqui

De la mateixa manera que demanem compromís als professionals de la restauració, demanem també a les persones celíaques que, ja sigui per ignorància o per imprudència, no facin ressò de que a elles no els perjudiquen les traces ni la contaminació perquè, en primer lloc és fals (poden no tenir símptomes però el dany intestinal és igual de greu que a la resta de celíacs) i en segon lloc sense voler-ho estan alimentant el fals mite de que per una mica de gluten no passa res, deixant com a "obsessius i exagerats" a la resta de col.lectiu que a més a més de perjudicar-se, es troba malament i en casos greus fins i tot requereixen ingrés hospitalari. Al final els interessos de tots els celíacs són comuns i hem d'unir forces per anar avançant i tenir millor qualitat de vida.

Esperem que més aviat que tard tots els establiments que ofereixin opcions sense gluten passin a ser aptes per a celíacs. 

 

 

 

bottom of page