top of page

TIPUS D'ARRÒS

Explicaré a grans trets els tipus i varietats d'arròs, em centraré en els més coneguts o utilitzats per nosaltres, ja que al món hi ha desenes de milers de varietats d'arròs.

 

Distingim el tipus d'arròs segons si és llarg o rodó.

 

L'arròs llarg o Índic és un arròs amb poc midó, i això té una part bona que és que queda solt, però també té una part dolenta i és que no absorbeix tant els sabors. Per aquestes raons, l'haurem d'utilitzar per fer amanides, guarnicions o bé per fer-lo fregit.

Dins d'aquest tipus d'arròs trobem les varietats:

  • BASMATI. Molt habitual en la cuina hindú i pakistanesa. Cal remullar-lo abans de la seva cocció que és d'uns 10 minuts.

  • GESSAMÍ. També conegut com Thai. Molt aromàtic, d'aquí el seu nom. La seva cocció és de 9 minuts.

  • SALVATGE. Té la particularitat de ser molt cruixent, absorbeix molta aigua i la seva cocció és molt llarga, uns 40 minuts. Té color marró fosc i un sabor a fruit sec.

L'arròs rodó o Japònic té més midó i això fa que sigui més gustós i absorbeixi millor els sabors. Dins d'aquest tipus trobem les següents varietats:

  • SÈNIA. Utilitzat per arrosos secs o caldosos, la seva cocció és d'uns 15 minuts.

  • BAHIA. Molt semblant al Sènia.

  • MARISMA. Té un gra més gros i és del Delta de l'Ebre.

  • BOMBA. Té una cocció d'uns 15 minuts. Queda més solt i li costa més passar-se, això el fa ideal per fer paelles i arrosos caldosos.

  • ALBUFERA. Ideal per fer arròs sec.

Les varietats ARBORI i CARNAROLI són italians, son rics en midó i adequats per fer Risotto.

A Espanya només hi ha tres tipus d'arròs amb Denominació d'Orígen, el de Calasparra, el del Delta de l'Ebre i el de València.

L'arròs de Sushi és una varietat amb un alt contingut en midó, cal rentar-lo tantes vegades com calgui fins que l'aigua surti neta i així poder elaborar el sushi.

L'arròs integral pot ser rodó o llarg, la única diferència és que no ha passat el procés de blanqueig. Al conservar el segó aporta més vitamines i minerals. La seva cocció dependrà de la varietat escollida, però sempre serà una cocció més llarga que l'arròs blanc. És convenient rentar-lo fins que l'aigua surti neta abans de cuinar-lo.

bottom of page